,,Ik ben niet pessimistisch. De resultaten zouden zomaar mee kunnen vallen”, aldus Van de Kraats. ,,We zien nog geen einde komen aan de onzekerheid, maar ik zie wel aanknopingspunten voor herstel. We merken dat mensen gewend raken aan de onzekerheid. Daarnaast zal de aanhoudende groei in de Verenigde Staten een positieve invloed hebben op Europa.”

Randstad zag de Europese markt vorig kwartaal opnieuw krimpen. Daarmee is er al een vroeg einde gekomen aan het herstel van die markt. ,,Teleurstellend en atypisch”, zei Van de Kraats daarover. ,,Maar het heeft alles te maken met de politieke instabiliteit. In Nederland en Frankrijk doen wij het ten opzichte van de markt nog goed. Als grote speler is het prettig dat we in die landen marktaandeel winnen.”

Bezuinigingen

Randstad heeft onder meer last van de bezuinigingen die veel overheden doorvoeren. In landen waar de overheid een belangrijke klant is, Nederland en Groot-Brittannië, merkt Randstad die sanering direct. Het ergste lijkt wat dat betreft echter achter de rug. In Nederland nam de vraag uit de publieke sector in het eerste kwartaal opnieuw toe.

,,Maar we hebben er wel een flinke dreun gekregen”, nuanceerde Van de Kraats. ,,We profiteren er nu van dat we vooral handjes leveren aan de overheid en minder denkwerk. Vooral bij de Belastingdienst was er vraag naar uitvoerend personeel.”

Randstad richt zijn investeringen vooral op de groeimarkten in Noord-Amerika en Azië. In Europa wordt de organisatie aan de moeilijke omstandigheden aangepast. ,,Dat gaat vooral via natuurlijk verloop'', aldus Van de Kraats.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl